Koppartaggsvamp (Sarcodon lundellii) är sällsynt i Sverige, men hittas ofta i Uppland och Södermanland. Den bildar mykorrhiza med gran i skuggiga, örtrika eller kalkrika äldre barrskogar och är en signalart för värdefull barrskog.
Artbeskrivning
Koppartaggsvampen påminner om den fjälliga taggsvampen (Sarcodon imbricatus) och växer i samma miljö. Men den har rödbrun, inte gråbrun hatt och är mindre.
Svampen växer ofta gyttrat till skillnad från andra inom Sarcodon och har sammanväxta hattar och grenade fötter.
Hatten kan bli 10 centimeter bred och är ofta oregelbunden. Den är först fnasig och blir senare fjällig. Taggarna är ljusa, men blir purpurbruna med tiden. Foten är vanligen ljusare än hatten. Fotbasen är blågrön, något som skiljer från andra arter i släktet. Köttet är vitt eller brunaktigt, den luktar mjöl eller gurka.
Smaken är mild hos unga fruktkroppar, bitter eller brännande hos äldre. Den klassas inte som matsvamp.
Hot och åtgärder
Koppartaggsvampen klassas som sårbar. Arten finns främst i äldre, avverkningsmogen barrskog och gynnas troligen av skogsbete. Den missgynnas av skogsbruk.
De främsta åtgärderna för att skydda svampen är att undanta växtplatserna från avverkning och se till att de inte utsätts för kraftiga störningar som dikning, markberedning eller körning med skogsfordon. Möjligen kan plockhuggning accepteras.
Läs mer om koppartaggsvampen i Artfakta
Åtgärdsprogram för rödlistade fjälltaggsvampar (pdf)